Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че мобилизацията в Русия е приключила,

...
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че мобилизацията в Русия е приключила,
Коментари Харесай

Песков: Указът за мобилизацията продължава да действа

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че мобилизацията в Русия е завършила, само че някои разпореждания на указа за готовност на Владимир Путин не престават да работят.

По думите на Песков - мобилизацията в страната е спряла, когато Министерството на защитата е докладвало за осъществяването на проекта за наборна военна работа, само че самият декрет продължава да работи, защото мобилизацията " включва и други ограничения ".

" Освен призоваването на жителите на военна работа, мобилизацията включва и други ограничения, нужни за обезпечаване на осъществяването на дилемите на въоръжените сили. В тази си част този декрет продължава да работи ", съобщи представителят на Кремъл, представен от  " Медуза ".

Песков не посочи за кои тъкмо разпореждания на документа става дума, само че добави, че " това се отнася и за тази затворена точка ".

По-рано публицисти го помолиха да разяснява отговора на президентската администрация по отношение на апела на депутата Артур Гайдук, който изиска от Путин да издаде декрет за привършване на мобилизацията. В документа, изпратен от Кремъл до народния представител, се показва, че президентският декрет към момента е в действие.

В отговор Песков още веднъж съобщи, че е " належащо да се съсредоточим върху думите на президента ", че мобилизацията в Русия е завършила. На молба за разяснение какво значи фразата за " продължение на действието на указа ", прессекретарят отговори, че това е " такава правна специфичност ".

На 21 септември 2022 година Владимир Путин разгласи " частична готовност " на 300 000 наборни бойци за войната против Украйна. Месец по-късно министърът на защитата Сергей Шойгу съобщи, че Русия е мобилизирала 300 000 души на междинна възраст 35 години. Появиха се обаче доказателства, че призовки получават и хора отвън границите на наредбите - лекари, банкери и други.

На 31 октомври Путин съобщи, че мобилизацията е завършила, само че не подписа никакъв декрет за формалното ѝ преустановяване. В началото на декември той отхвърли, че Русия възнамерява по-нататъшна готовност, като съобщи, че не вижда причина за нов кръг на наборна военна работа. Същото каза Песков преди няколко дни.

Украинското разузнаване обаче твърди, че Руската федерация възнамерява да създаде 2-милионна армия чрез поредни талази на готовност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР